Livingstone toerako
- Wetenschappelijk: Tauraco livingstonii
- Engels: Livingstone's Touraco
De Livingstone toerako komt van nature voor in het zuidoosten van Afrika, met name Mozambique. Ik heb het altijd één van de mooiste toerakosoorten gevonden en in mei 2022 kon ik een koppel overnemen. Het was een zeer mooi en goed klikkend koppel. Ze werden in een gedeeltelijk overdekte buitenvlucht van circa 5 meter lang en 1,40 breed geplaatst met achterin een houten nestbak.
Voeding
Als voedsel kregen ze T20, een heel klein beetje Nutribird Uni Patee en daarnaast elke dag zo'n 200 tot 250 ml fruit bestaande uit met name blauwe bessen en papaya, met af en toe een klein beetje mango, appel, en/of ander fruit.
Kweekervaringen
Toerako's staan erom bekend dat de man zeer agressief kan zijn jegens de pop en haar hierbij flink toe kan takelen.
Door met name fruit en weinig dierlijke eiwitten (dus weinig universeelvoer) te voeren hoopte ik dat het gedrag uit zou blijven. Binnen 14 dagen na aanschaf zat het koppel al op twee eieren. Van agressiviteit van de man jegens de pop leek geen sprake te zijn, beide vogels broedden om en om en soms ook tegelijk, naast elkaar in de nestbak.
Helaas sloeg na iets meer dan twee weken broeden van het ene op de andere moment de man om en heeft hij de pop flink achter zijn vodden gezeten en was ook één van de eieren in het nest beschadigd. De man meteen apart gezet maar helaas ging de pop niet meer zitten en dus werden de eieren in de broedmachine geplaatst (R-Com 20Max). Het beschadigde ei bleek te ver beschadigd en uiteindelijk is dus alleen het andere ei uitgekomen. Het jong wordt verder met de hand grootgebracht.
Helaas bleek de manier van voeren dus niet voldoende om de agressie van de man te voorkomen. In een poging dit in de toekomst te voorkomen zijn er nog wat meer schuilmogelijkheden voor de pop toegevoegd in het verblijf zodat ze beter uit het zicht van de man kan wanneer hij agressief wordt. Verder gaan we vanaf dat de eieren gelegd zijn de hoeveelheid universeelvoer nog verder beperken en vanaf dat moment ook T16 in plaats van T20 voeren om het eiwitpercentage nog wat naar beneden te brengen, of eens experimenteren met het merk Nutrazoo. Want een natuurbroed nest jongen op stok is uiteraard het doel met dit mooie koppel!