Lori van de Blauwe Bergen

  • Wetenschappelijk: Trichoglossus haematodus moluccanus
  • Engels (Australië): Rainbow Lorikeet

Door mijn rondreis door Australië in 2010 kwam ik erachter dat er nog wat in mijn vogelbestand miste: lori's. Ik zag de vogels in Australië veelvuldig, en niet alleen hun kleuren maar vooral ook hun gedrag boeide me ontzettend. Na eerst ruimte te hebben gemaakt in mijn volières ging ik in december 2012 over tot de aanschaf van twee koppels lori's van de Blauwe Bergen.

Verspreiding

De Lori van de Blauwe Bergen heeft een relatief groot verspreidingsgebied dat grofweg loopt van Port Lincoln in het zuiden van Australië via de zuid- en oostkust tot en met het noordelijkste puntje van Australië, Cape York*(1). Ten westen van Cape York grenst het verspreidingsgebied van de lori van de Blauwe Bergen aan dat van de roodneklori (Trichoglossus rubritorquis).

Huisvesting

De lori van de Blauwe Bergen heeft niet echt veel ruimte nodig daar hij liever klimt dan vliegt. Zelf heb ik de vogels in kooien zitten vanaf 1,80 x 1,80 m. Klimtakken- en touwen zijn erg belangrijk, de vogels zijn namelijk echte klauteraars en halen de gekste kunsten uit als zij hiervoor de kans krijgen. Ze knagen en slopen wel wat, maar zelf vind ik dit erg meevallen in vergelijking met bijvoorbeeld valkparkieten. De kooi kan daarom gerust aangekleed worden met planten etc. Wel gooien de vogels graag met alles wat los zit, dus het is verstandig zware voer- en waterbakken te gebruiken, of een systeem te gebruiken waarmee de bakken kunnen worden vastgezet. Houd er rekening mee dat lories door hun dieet erg dunne ontlasting hebben.

Voeding

Lori's eten van nature hoofdzakelijk nectar en pollen uit bloesem. Ook de bloemen zelf worden soms gegeten, alsmede insecten, vruchten en zo nu en dan wat zaden. Om de vogels gezond te houden en goede kweekresultaten te boeken, zullen we de natuurlijke voeding daarom zo goed mogelijk na moeten bootsen. Dit kunt u doen met loripap als hoofdvoeding, met daarnaast een flinke hoeveelheid fruit, wat universeelvoer en zo nu en dan een kleine hoeveelheid papegaaienzaad. Natuurlijk kunt u ook zo nu en dan bloesem of bloemen verstrekken, die gretig zullen worden opgenomen. Door het fruit bijvoorbeeld aan een zijtak te prikken, of door bloesem op te hangen, kan het natuurlijke gedrag van de lories worden gestimuleerd. Ze zullen bijvoorbeeld ondersteboven gaan hangen om stuifmeel uit de bloemen te eten. Tot enkele jaren geleden waren er ook loripellets op de markt van het merk Care+. Zelf voerde ik deze naast de loripap. Als u naar de samenstelling van deze pellets kijkt, zult u zien dat ze vooral uit verschillende granen bestaan. Ondanks wat er soms wordt beweerd zijn dit soort pellets dus absoluut geen vervanging voor loripap/nectar! Wel kan het gebruikt worden als bijvoeding, eventueel deels als vervanging voor papegaaienzaad. Sinds Care+ niet meer gemaakt wordt voerde ik wat T16 (toekankorrel) van Nutribird naast de andere producten. Inmiddels heeft Wisbroek een hele mooie loripellet met een uitgebreide en uitgebalanceerde samenstelling die ik graag voer naast de pap en dergelijke. 

Kweek

Een goed klikkend koppel zit veel tegen elkaar, en poetst elkaars veren. De vogels bezoeken veelvuldig het blok, en na enkele paringen worden over het algemeen twee eieren gelegd, die een dag of 25 worden bebroed. Hierna blijven de jongen zo'n twee maanden in het blok.

 
lori van de blauwe bergen
Een goed klikkend koppel.

 Tijdens de kweek gaat er een onvoorstelbare hoeveelheid voer doorheen. Hieronder een opsomming van wat een koppel Lories van de Blauwe Bergen met 2 jongen, tegen het uitvliegen aan, per dag verorberen:

  • Twee maal per dag tweederde koffiekopje loripap;
  • éénmaal per dag een eetlepel lori pellets;
  • een hand eivoer gemengd met universeelvoer en insectenpatee;
  • twee eetlepels papegaaienzaad;
  • en ongeveer 175 gram fruit.

Als huiskamervogel

Hoewel deze vogels gemakkelijk erg tam worden, en ook als huiskamervogel kunnen worden gehouden moet u wel rekening houden met een aantal factoren. Als eerste het voer. Zoals hierboven omschreven, zijn lori's van nature hoofdzakelijk nectar- en stuifmeeleters, waardoor we ze niet zomaar op papegaaienzaad kunnen houden. Loripap is in vergelijking met zaad vrij duur en ook de hoeveelheid vruchten die door de dieren worden verslonden tikken echt aan. Bovendien kost het dagelijkse aanmaken van de loripap en het snijden van fruit u meer tijd dan het geven van zaad.

Als tweede punt is door het zachtvoer van deze vogels de ontlasting dun. U kunt erop rekenen dat als u een traliekooi tegen of vlakbij de muur heeft staan, de muur binnen de kortste keren onder de ontlasting zit. Eventueel zou u dus gebruik kunnen maken van een kooi met een achterwand en/of zijwanden van trespa of ander glad materiaal. Blijft over dat u veel zult moeten poetsen met deze vogels in huis.

Dan komen we op de inrichting van de kooi. Lories zijn echte klimmers en hebben dus behoefte aan veel klimtouwen en takken. Ook dit zijn regelmatig terugkerende kosten, want hoewel ik de vogels niet als extreme slopers aan zou merken zullen ze het speelgoed wel langzaam maar zeker kapot knagen.

Als u met deze nadelen rekening houdt, kan een lori echt een fijne en plezierige huiskamervogel zijn. In elk geval zijn ze een genot om naar te kijken, zowel door hun kleurenpracht als door hun speelse, ietwat baldadige gedrag.

Referenties

  1. Simpson, K. and Day, N. (2004) Field Guide to the Birds of Australia, Helm Field Guides, 7th [Rev] Ed., p. 140