Agapornis 'collie'

  • Wetenschappelijk: Agapornis roseicollis
  • Nederlands: Perzikkop dwergpapegaai
  • Engels: Rosy-faced lovebird (Peach-faced lovebird)

In Augustus 2016 ruilde ik een bourkeparkiet in tegen een koppel perzikkopdwergpapegaaien. Omdat ik nog nooit met agapornissen gekweekt had, leek het me leuk dit toch een keer te gaan proberen. Met als resultaat 5 mooie gezonde jongen!

Beschrijving

De wildkleur perzikkop dwergpapegaai is een groene vogel met een oranjeroze kop. Maar er zijn diverse mutaties van bekend, zoals de blauwe mutant op de foto. De vogels hebben korte vleugels en een korte staart en een, voor het formaat van de vogel, grote snavel. Ze heten in het Engels 'lovebirds' omdat ze bekend staan om hun aanhankelijke, kroelerige gedrag waarbij ze graag tegen elkaar aan kruipen. Collis staan zeer goed bekend als tamme huiskamervogel, en hoewel ze soms wat veel kabaal kunnen maken zijn het inderdaad superleuke vogels om naar te kijken en zijn ze zeer aanhankelijk (ze vertonen hun 'lovebird' gedrag ook naar hun verzorger toe). Ze klimmen en spelen graag, waarbij ze de meest clowneske toeren uithalen. 

Kweek en Verzorging

De Agapornis roseicollis kan het beste worden gevoerd met een grote parkieten mengeling, eventueel zonder, of met weinig zonnebloempitten om vervetting te voorkomen. In het kweekseizoen kan constant eivoer ter beschikking worden gesteld. 

Collies komen vrij gemakkelijk tot kweken en stellen daarbij weinig eisen. Zelf heb ik ze gekweekt in een kweekkooi van 80 cm breed. Over het algemeen worden horizontale broedblokken gebruikt, maar verticale broedblokken worden ook geaccepteerd. Indien ze er de beschikking over hebben, zullen perzikkoppen gebruik maken van diverse soorten nestmateriaal om een nest te maken. Voorbeelden van nestmateriaal zijn kokosvezel, hooi, droge bladeren, fijne takjes en twijgjes. De pop legt tot 6 eitjes die na een dag of 23 broeden uitkomen. Hierna blijven de jongen nog zo'n 6 weken in het nest, waarna ze uitvliegen.