Ceresamadine

  • Wetenschappelijk: Neochmia modesta
  • Engels: Plum-headed finch / Cherry finch

De ceresamadine is een prachtvink die voorkomt in het oosten van Australië. Het zijn kleine, maar vrij sterke vogels die vrij goed tegen de koude jaargetijden bestand zijn. Man en pop zijn vrij eenvoudig te onderscheiden omdat de man een zwarte vlek op de keel heeft, die de pop mist. Verder zit er tussen de zwarte oogstreep en het paarsrode voorhoofd van de pop een klein streepje wit, terwijl bij de man deze kleurvlakken rechtstreeks aan elkaar grenzen. 

Ceresamadines zijn het mooist als ze in direct zonlicht worden bekeken, omdat hun paarsrode voorhoofd glanst in de zon en dan erg opvalt.

De vogels zijn goed te houden op een tropenzaad aangevuld met onkruidzaad en natuurlijk eivoer en maagkiezel en grit. Ceressen kunnen gemakkelijk worden gekweekt in broedkooien van 40 cm breed, maar groter is altijd beter. Ook een gemengde volière met andere meerdere koppels of andere soorten tropen is een mogelijkheid. Ze accepteren zowel open als halfgesloten nestkastjes waarin ze zelf hun nest maken van kokosvezel, sharpie en ander materiaal. Aanbevolen ringmaat is 2,5 mm.

Zelf vind ik ceresamadines zeer mooie vogels, ze zijn sterk, altijd strak in de veren en hebben leuke, intelligente manier van doen. Hoewel hun kleur op het eerste gezich saai over kan komen is het dankzij de mooie tekening en paarse kroon toch een juweeltje om te zien.