Europese Oehoe

  • Wetenschappelijk: Bubo bubo
  • Engels: Eurasian Eagle-owl

De Europese oehoe is Europa's grootste uilensoort, en één van de grootste uilensoorten ter wereld. Bij deze uilen zie je door het formaat erg duidelijk het grootteverschil tussen het wijf (de vrouw) en de tarzel (de man), waarbij het wijf opvallend groter is.  Door het formaat van de Oehoe heeft hij in principe geen natuurlijke vijanden. Het zijn zeer opportunistische jagers die, afhankelijk van het gebied waar ze leven, zich voeden met andere vogels, zelfs andere roofvogelsoorten, vissen, muizen, etcetera. Bij gebrek aan prooien willen ze ook nog wel eens aas pakken. De Europese Oehoe is een CITES I vogel, en mag dus alleen gehouden worden met gesloten pootring en CITES vergunning. 

Kweekverslag

Op bestelling van een klant kocht ik in februari 2018 een koppel Oehoes van 6 jaar oud. De man was erg tam en kon ik zo op de hand laten stappen zonder handschoen. Het wijf was niet tam. De klant had (niet geheel volgens afspraak...) zijn kooi nog niet klaar en de Oehoes moesten daarom enkele weken bij mij blijven.  Ik voerde ze eendagskuikens, muizen, ratten, hamsters, kwartels, konijnen, kip en cavia. Opvallend is dat ze hamster en cavia voor mijn idee minder graag pakken dan het andere voedsel. Regelmatig nam ik de tamme man op de hand. Leuk om even te hebben zitten dus.

Tot ik op 28 maart de kooi in kwam om te voeren en de man met uitgestrekte tenen en nagels op mijn gezicht af kwam gevlogen. Gelukkig kon ik me nog net afweren met mijn arm, die hij wel schampte maar waar hij zijn nagels niet in had zitten. Op de grond gedwongen klapte hij hij met zijn poten naar mijn been waar hij vooral mijn broek klem te pakken had. Die scheurde hij vakkundig van boven naar beneden open. Ik had dit totaal niet verwacht uiteraard, dus ik stapte de kooi uit terwijl ik dacht 'wat heeft hij ineens'. Vanuit de buitenkant van de kooi keek ik weer even naar binnen en toen viel me op dat het wijf achter in de hoek zat, in de houding van een broedende kip. Nu snapte ik het, ze waren met een nest bezig. Gewapend met een lege gieter om de man bij me weg te houden zette ik vervolgens een schot schuin over de vrouw heen, zodat ze rustig kon zitten. Ik had er nog niet onder gekeken, dus deed ik dat op 30 maart. Ik vond 2 eieren. Beide ouders zijn nog steeds zeer beschermend bij deze en opvolgende nestcontroles. Ik houd de man constant in de gaten zodat ik niet verrast kan worden, maar hij is denk ik voldoende geschrokken van de eerste worsteling en blijft steeds aarzelend op zijn plaats.

Op 29 april waren beide uiltjes uit het ei gekomen. Wanneer ik voerde ging de man meteen met zijn nieuwe 'prooi' naar het nest om het aan te bieden waarbij hij typisch klokkende geluidjes maakte... om duidelijk te maken aan het vrouwtje dat hij het was? Na een paar dagen merkte ik dat hij (of het wijf) ook een voorraadje aanlegde aan de rand van de nestkuil die ze gemaakt hadden. 

Begin juni begonnen de uilen af en toe rond te lopen in de kooi. Eind juli aten ze goed zelf en heb ik ze samen met het koppel verkocht.