Aanschaf & Transport

U heeft besloten dat u vogels aan gaat schaffen en heeft alles in huis gehaald wat u voor de specifieke soort nodig heeft. Nu bent u zo ver dat u de vogel gaat halen. Waar dient men op te letten?

 

Plaats van aanschaf

Voor de aanschaf van een vogel kunt u naar een kweker, naar de dieren- of vogelspeciaalzaak, of naar een vogelmarkt. Vaak worden de dierenwinkels en vogelmarkten geschuwd omdat mensen niet houden van 'handel' in dieren. Bovendien wordt gezegd dat u op deze plaatsen niet weet wat u in huis zou halen. Ik wil er echter op wijzen dat ook 'handelaren' en winkeliers er geen belang bij hebben u een vogel van slechte kwaliteit te verkopen, omdat ze u graag nog eens terugzien en bovendien geen slechte naam willen. Het gaat er dus niet per se om waar u een vogel koopt, maar of de vogel die u koopt er goed en gezond uitziet. Ook let u op, wanneer u bij de verkoper bent hoe de algehele toestand van zijn vogels en de netheid van de kooien is. Vertrouwt u het niet, zeg gewoon dat u de vogel niet wilt en koop niet alleen maar een vogel 'omdat u al helemaal ergens heen bent gereden'. 

 

De vogel bekijken en kopen

Waar let u op bij de aanschaf? Bekijk de vogel eerst van een afstand. Hoe zit de vogel in de veren? Is hij gedeeltelijk kaal, of zit hij steeds bol, dan is dat geen goed teken. Is de vogel actief en kijkt hij helder uit de ogen? Als u de vogel goed van een afstand heeft bekeken kunt u dichterbij stappen om hem beter te bekijken. Nu kunt u erop letten of de vogel soms een nageltje mist, verwondingen heeft of andere mismakingen vertoont. Voor u de vogel in een vervoersdoosje of -kist stopt, neemt u hem in de hand (of de verkoper doet dit en laat u de vogel bekijken), en kijkt u nogmaals of alles klopt. Blaas de veren op de buik en borst op (op de buik zitten relatief weinig veren en door te blazen kan bij de meeste vogels op de huid worden gekeken) om te zien of het vlees er goed uit ziet en u geen 'darmlussen' ziet. Bij wildzang (Europese cultuurvogels) kijkt u uiteraard goed of de vaste voetring klopt en niet vervormd is.

 

Wilt u een tamme kromsnavel ga dan voor een jonge vogel die net zelfstandig eet. Vroeger werden vogels veelal een tijdje voor het uitvliegen uit het nest gehaald en daarna verder met de hand groot gebracht. Dit is in Nederland niet meer toegestaan tenzij de vogelhouder kan aantonen dat dit noodzakelijk was voor de gezondheid van de vogel of van de oudervogels. Bijvoorbeeld als de ouders stoppen met het voeren van de jongen. Wij verkopen dan ook geen vogels die nog niet zelfstandig eten.

 

Houd er als laatste rekening mee dat u een levend dier aanschaft, en dat u hiermee risico neemt. Van de stress van het overhuizen kan de weerstand van een vogel verslechteren, waardoor deze een ziekte op kan lopen en (al dan niet binnen korte tijd) kan overlijden. Dit is een risico dat u als koper neemt. U heeft bij de koop namelijk de kans gehad (of u deze nu aan heeft gegrepen of niet) om de vogel te inspecteren en de gezondheid te beoordelen. De verkoper heeft aan het dier niet meer of minder kunnen zien dan u bij de aanschaf. Wilt u geen risico lopen, koop dan geen dieren. 

 

Vervoer van vogels

 De juiste manier om vogels te vervoeren is in een zogenaamde 'loper' (transportkist) of in een vogeldoosje. Dit ziet er voor ons misschien klein uit, maar het is niet 'zielig'. De donkere, kleine ruimte die de vogel hiermee tijdens het vervoer heeft zorgt er namelijk voor dat deze rustig blijft en niet onnodig in de stress schiet. Als u een vogel in een te grote kooi vervoert, kan deze zich gemakkelijk beschadigen door in paniek te raken en tegen de spijlen of wanden aan te vliegen.

Bij open kisten moet erop gelet worden dat de vogels niet omhoog springen en zich zo beschadigen. Een theedoek over de kist kan hierbij helpen. Sommige vogels hebben niet snel de neiging om te springen, zoals kromsnavels, andere, zoals kwartels, doen dit weer heel erg. Voor de laatste kan beter voor een ander vervoersmiddel, zoals een doosje of een speciale kwartelkist worden gekozen.

 

Bij thuiskomst

Bij thuiskomst plaatst u de vogel in de kooi en laat u deze eerst een tijd met rust zodat het dier rustig kan wennen aan de nieuwe omgeving. Als u thuis al vogels heeft is het verstandig de nieuwe vogel eerst een tijdje apart te zetten, zodat u kunt bekijken of deze toch niet ziek is. Dit noemen we een quarantaineperiode en voorkomt dat we ons bestaande 'vogelbestand' besmetten met een eventuele ziekte die de nieuwe vogel bij zich zou kunnen dragen. Zorg altijd dat de vogel ook een bakje voer en water op de bodem van de kooi heeft, voor het geval hij de hangbakjes die u gebruikt nog niet gewend was en dit (nog) niet begrijpt.