Mexicaanse roodmus

  • Wetenschappelijk: Carpodacus Mexicanus
  • Engels: House Finch
Mexicaanse roodmus  
 Koppel Mexicaanse roodmussen  

De Mexicaanse roodmus is een vinkachtige die oorspronkelijk voorkomt in Mexico en het Zuid-Westen van de Verenigde Staten. In het midden van de 20e eeuw is hij rond New-York ge├»ntroduceerd en is zich vanuit daar in Zuid-Westelijke richting gaan verspreiden in de richting van zijn natuurlijke herkomstgebied. Het kleine vogeltje bleek erg succesvol: tegenwoordig komt de Mexicaanse roodmus voor over heel de Verenigde Staten en Mexico.

Ook in gevangenschap blijkt de Mexicaanse roodmus makkelijk te kweken. Als nestgelegenheid voldoet een tralienestkastje prima aan de eisen. Met kokosvezel en wat paardenhaar en/of sisaltouw maakt het koppel hierin een schaalvormig nestje.

Ook qua voeding zijn zij niet kieskeurig: ze doen het goed op zowel een mengsel voor kanaries als een mengsel voor tropenvogels. Met wat groffere zaden weten de roodmussen met hun vrij grote snavel ook wel raad. Om de man in het seizoen zijn typerende kleur te laten krijgen, kan men het beste een eivoer met kleurstoffen geven, zoals dat voor rode kleurkanaries. Als de man niet voldoende kleurstoffen binnen krijgt, zullen in het voorjaar zijn kop en borst oranje kleuren in plaats van rood. Dit is op zich geen ramp: ook met oranje pronkkleuren is de man een lust voor het oog.

Mexicaanse roodmusmannen zingen in het voorjaar en zomer vooral in de ochtend en avond prachtige melodie├źn. In het najaar spaart de man zijn stem en ook van zijn fel rode verenkleed blijft enkel een waas over. Maar niet getreurd, in de lente zal hij zijn 'zondagse pakje' weer aantrekken en zijn stem weer terugvinden.