Japans meeuwtje

  • Wetenschappelijk: Lonchura (striata) domestica
  • Engels: Society Finch/ Bengalese Finch
japanse meeuwtjes
Een koppel zwartbruine Japanse meeuwtjes
 
   

Het Japans meeuwtje komt niet voor in de vrije natuur. Hij is het resultaat van de domesticering van het spitsstaartbronzemannetje en kruisingen hiermee met andere soorten bronzemannetjes. Dit proces is begonnen in China, en later verder in Japan doorgegaan. Nadat de vogels rond 1870 in Europa werden ingevoerd vanuit Japan, werden er ook nog eens andere soorten zoals zwart- en witkopnonnen ingekruist om uiteindelijk te komen tot de huidige Japanse meeuw.(1) Doordat de domesticering van de Japanse meeuw al eeuwen aan de gang is, zijn er talloze mutaties ontstaan, waarbij vooral de 'gewone' zwartbruine nog een grote gelijkenis vertoont met zijn voorouders.

Eigenschappen

Man en pop zijn lastig te onderscheiden. De ervaren kweker kan de vogels soms op het oog sexen, maar om zeker te zijn kan beter naar het gedrag worden gekeken: de man zingt en de pop niet. Japanse meeuwtjes zijn zeer goede en makkelijke kwekers. Ook zijn het uitzonderlijk goede pleegouders, waardoor zij vaak worden gebruikt voor het uitbroeden en grootbrengen van andere soorten kleine vinkachtigen. In een halfopen of tralienestkastje maakt het koppel een nest van materialen als kokosvezel, sisaltouw en andere voor handen zijnde materialen. Beide ouders broeden, vaak zijn man en pop met zijn twee├źn op het nest te vinden. Als basisvoeding kan tropenzaad worden verstrekt.

Referentie(s)

  • (1) Kreijveld, F.; Braam, B.; Te Brake, L.; Teunissen, P.; Grefhorst, R. (1993) Standaardeisen Japanse Meeuw 1993, ANBVV, (herzien in 2005) verkregen van: http://www.anbvv.nl/japmeeuw.pdf